Basic Fit verkocht voor € 280 miljoen

Basic-Fit is de grootste fitnessketen van Nederland en Europa. Om verdere groei mogelijk te maken, zijn zij met een investeerder in zee gegaan. 3i, ook bekend van hun investering in retailer Action, heeft een meerderheidsbelang van 55% verworven. Basic-Fit wordt voor circa €280 miljoen verkocht. Leisure Group Europe (LGE), de holding van Health City behoud een minderheidsbelang van 45% in Basic-Fit. In totaal telt Basic-Fit 200 fitnessclubs in Europa, waaronder 95 vestigingen in nederland en 79 vestigingen in België.
“3i investeert in Basic-Fit om de snelle nationale en internationale groei die de huidige eigenaren beogen, te realiseren,” aldus Pieter de Jong van 3i. “Met het groeikapitaal, de expertise en het uitgebreide netwerk dat 3i inbrengt, kan de fitnessketen fors groeien en sneller uitbreiden. Ook de internationale ambities van deze Nederlandse succesformule kunnen door onze investering worden gerealiseerd.”

Formule blijft ongewijzigd

“Voor iedereen bij Basic-Fit is deze nieuwe stap goed nieuws. Wij zijn zeer gelukkig met 3i als partner omdat deze investeerder heeft bewezen bij vergelijkbare investeringen, zoals bij Action, een grote bijdrage te kunnen leveren aan ambitieuze groeiplannen,” aldus CEO René Moos van Basic-Fit. “Onze formule blijft uiteraard ongewijzigd: onbeperkt sporten voor het hele gezin voor slechts €15,95 per maand, inclusief virtuele groepslessen in iedere vestiging. Diverse Basic-Fit vestigingen zijn zelfs 24 uur geopend. De versnelde groei is goed nieuws voor al onze medewerkers: het biedt nieuwe kansen! En natuurlijk ook voor onze leden. Zij kunnen door de verdere groei straks bij nog meer clubs sporten,” aldus CFO Hans van der Aar van Basic-Fit.

Bekend van Action

In Nederland is 3i vooral bekend van hun investering in retailer Action, die met een unieke discount- en funshopformule de markt verovert. “Net zoals Action is Basic-Fit is een Nederlands succesverhaal,” aldus De Jong. “Basic-Fit heeft inmiddels al ruim een half miljoen leden! Dat is een gezonde basis om door te groeien. Daarnaast zien we uitstekende groeimogelijkheden in landen als Frankrijk en Spanje waar al 26 fitnessclubs van Basic-Fit zijn. De formule slaat daar bijzonder goed aan.”

De transactie houdt in dat 3i een meerderheidsbelang in Basic-Fit overneemt van Leisure Group Europe (LGE). De aandeelhouders van LGE, René Moos en Eric Wilborts, houden een groot minderheidsbelang in Basic-Fit. De dagelijkse leiding van Basic-Fit blijft in handen van René Moos en Hans van der Aar. Ronald van der Vis (voormalige CEO van Pearle/Grand Vision en Esprit) zal benoemd worden tot voorzitter van de raad van Commissarissen. LGE blijft eigenaar van de premium fitnessketen Health City waar Eric Wilborts leiding aan gaat geven. Medeoprichter Dennis Aarts treedt uit als aandeelhouder.