Dokter schrijft briefje om wurgcontract fitness te stoppen

Eric Vanden­abeele

Huisarts die uit “sociale overwegingen” attest afleverde, krijgt geen straf

Een Vlaamse huisarts die een patiënte in geldnood met een “welwillend” ziektebriefje afhielp van haar wurgcontract bij een fitnessclub, wordt niet gestraft door de Orde der Artsen. “Dit is totaal ontoelaatbaar”, vindt Eric Vanden­abeele namens de federatie van Belgische fitnessclubs.

Voorgoed ongeschikt om nog sportactiviteiten te verrichten. Zo stond het op het ziektebriefje dat een Vlaamse huisarts schreef voor een van zijn patiënten. Maar medisch gezien klopte dat eigenlijk niet: de dokter schreef het briefje vooral omdat de vrouw in kwestie in geldnood zat en vast hing aan een duur fitnesscontract van 70 euro per maand dat anderhalf jaar liep. Daar kon ze alleen onderuit met zo’n doktersbriefje.

De dokter schreef het attest “uit sociale bewogenheid”, zei hij zelf. “Bij die fitnessclubs is vaak sprake van echte wurgcontracten waar je bijna niet van losgeraakt.” De fitnessketen in kwestie diende een klacht in bij de Vlaamse Orde der Artsen, maar die geeft de dokter gelijk. Hij heeft dus geen deontologische fout gemaakt.

“Het sociale speelt ook mee bij een arts”, Lieven Wostyn, voorzitter van de Vlaamse Orde der Artsen. “En er was wel degelijk ook een medisch probleem: de vrouw leed aan pijn in de nek en aan een slepende middenoorontsteking.”

Maar dat probleem was dus eigenlijk niet voldoende erg om te zeggen dat ze nooit meer zou kunnen sporten. “Wij vinden dit echt onaanvaardbaar”, zegt Eric Vanden­abeele, de directeur van beroepsvereniging Fitness.be. “Een arts moet oordelen over je gezondheid, niet over of het een goed idee was om zo’n contract af te sluiten. Een dokter moet toch ook niet oordelen over je contract met je energieleverancier, of met je internetprovider?”

 

Bron; Nieuwsblad.be